HOE HET ALLEMAAL BEGON…
Zomer , Wageningen 2012
In de zomer van 2012 begon mijn avontuur met insecten-eiwit. Als 15-jarige scholier liep ik mijn allereerste keukenstage in een biologisch eetcafé in een zijstraat van Wageningen. Het was daar dat ik voor het eerst kennismaakte met insecten als culinaire bron van eiwitten voor menselijke consumptie.
Samen met de Wageningen Universiteit werd in dat eetcafé zowel het eerste Nederlandse als internationale insectenkookboek gepresenteerd.
In die tijd waren eetbare insecten een echte niche; we hadden nauwelijks enig idee hoe we deze kleine eiwitten moesten bereiden.
De kennis en basis om met eiwitrijke producten van insecten te koken, ontbrak volledig.
Toen ik het eenmaal proefde, wist ik echter dat er meer potentie in zat. Ondanks de psychologische weerstand tegen het eten van insecten, was ik ervan overtuigd dat dit een superfood van de toekomst was.
Later, tijdens mijn studie aan de Vakschool Wageningen, werd ik geïnspireerd door kookdocent Henk van Gurp. Hij gaf al sinds de jaren 90 les in het bereiden van insectengerechten. Zijn passie en kennis zetten mij ertoe aan om in de toekomst iets creatiefs met insecten te ondernemen.
WIE IS BUGMAN?
Mijn Culinaire Reis: Van Indische Roots tot Eiwitrijk Verwerkt Voedsel Van Insecten Eiwit
Van kleins af aan, gevoed door mijn Indische achtergrond, heb ik een diepe passie gehad voor martial arts, fitness, koken en een gezonde levensstijl. Als avontuurlijke ziel, gedreven door creativiteit, was ik onophoudelijk op zoek naar nieuwe horizonten om te verkennen.
Thuis werd de basis gelegd voor vegetarisch en veganistisch koken. We bereidden maaltijden met groenten rechtstreeks uit onze eigen moestuin.
Na de middelbare school koos ik voor de Vakschool Wageningen, waar ik de fijne kneepjes van het koken leerde en mij verdiepte in diverse facetten van de horeca. Het leek alsof alles uiteindelijk samenkwam.
De corona-lockdowns brachten een kantelpunt. Ik besloot deze periode te gebruiken voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Hieruit ontstond een duidelijk doel: de traditionele voedselpiramide op zijn kop zetten en het bewustzijn rondom alternatieve eiwitten van insecten te vergroten. Waarom zouden we deze oude, maar ondergewaardeerde eiwitbron niet kunnen transformeren tot een breed geaccepteerd onderdeel van ons dieet, vooral in Nederland en West-Europa?
Met de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voeding, zag ik een gouden kans voor insecten-eiwit. Maar om dit te realiseren, wist ik dat de grootste uitdaging zou zijn om de psychologische drempel te doorbreken.
Ik zocht toenadering tot mijn oud-mentor, Henk van Gurp, co-auteur van “Het Insectenkookboek” uit 2012. Met zijn inzichten en mijn vernieuwde passie doken we dieper in de wereld van eetbare insecten.
Dit heeft geleid tot de lancering van BUGMAN.
Ik ben enthousiast en klaar om deze duurzame eiwitbron en mijn passie met jullie en de rest van de wereld te delen.
Let´s Flip the Piramid!
Hartelijke groet, Ferdy Molenaar
Insect Food Rocks! Let´s Flip the Piramid!
Ferdy Molenaar
Wat wij doen
Van “BEAH!” naar “YEAH!”: De Missie van BUGMAN
BUGMAN is op een duidelijke missie: de eiwitvoedselpiramide herdefiniëren. We streven ernaar om mensen bewust te maken van de vele voordelen van dit eiwitrijk voedsel, en om zo de acceptatie van deze alternatieve eiwit als voedingsbron in Nederland en West-Europa te vergroten.
Dit doen we door middel van inspiratiesessies, kookworkshops, zakelijke presentaties en educatieve programma’s.
MENU
Contact
Bugman
Hubzz Offices, Jansbuitensingel 6 6811 AA Arnhem, The Netherlands
buzz@bugman.nl
KVK: 81954417
BTW: NL003629483B58