HOE HET ALLEMAAL BEGON…
Zomer , Wageningen 2012
Terug naar de allereerste keukenstage in Wageningen op een biologische eetcafeetje op de zijstraat, als 15 jarige scholier tijdens de middelbare schoolperiode raakte ik voor het eerst kennis met insecten-eiwit op culinair vlak voor humane consumptie.
Via de Wageningen Universiteit werd daar in samenwerking zowel het eerste Nederlandse als het internationale insectenkookboek gepresenteerd.
Destijds was insecten echt een niche. Wisten wij veel wat je met die beesten aan moest!
Evenals de basis ontbrak. Laat staan om ermee te koken!
Ik proefde het, zowel mijn zintuigen als bewustzijn zei dat er meer in zat. Steeds meer aanvragen én reserveringen wat uiteindelijk resulteerde in een volle draaiende zaak met insecten menu´s gedurende de Zomer.
Ondanks´t psychologische uiterlijk, het idee….máár vraag me hoe dan ook , ik was overtuigd van deze toekomstige superfood.
Later op Vakschool Wageningen raakte ik geïnspireerd door kookdocent Henk van Gurp. Sinds de jaren 90 gaf hij les met het koken van insecten. Iets triggerde mij daardoor een visie om met insecten in de toekomst iets creatiefs te doen.

WIE IS BUGMAN?
Vanaf jongs af aan en door mijn Indische roots was ik al bezig met een grote passie en interesse voor martial arts, fitness, koken en gezonde voeding & diëtetiek. Als drukke creatieveling was ik altijd opzoek naar nieuwe avonturen te ontdekken.
Vanuit huis uit kreeg ik de basis mee voor vegetarisch en vegan koken. Thuis kookte we dan ook met de groenten,rechtstreeks uit de moestuin.
Na de middelbare school ben ik naar Vakschool Wageningen gegaan. Volgde de koksopleiding en deed kennis op in verschillende segmenten uit de Horeca. Later vielen alle puzzels bij elkaar.
Tijdens de corona lockdowns besloot ik het roer om te gooien, om mijzelf helemaal opnieuw uit te vinden in persoonlijke groei.
Via inzichten werd het me duidelijker dat ik klaar was voor een nieuwe missie: ´het omkeren van de voedselpiramide, en het bewustzijn van insecten eiwit vergroten voor méér geaccepteerde humane consumptie in Nederland en West-Europa.
Ik vroeg mezelf af hoe we deze ancient interessante eiwitbron konden transformeren tot een geaccepteerd en aantrekkelijk nieuw niveau.
Nu de vraag naar gezonde voedsel en duurzame producten steeds groter wordt, dacht ik waarom niet met de insecten-eiwit?
Terug besefte ik dat het doorbreken van de psychologische ¨try barrière essentieel is.
Ik keerde terug naar de basis waar het allemaal begon en zocht contact op met oud-mentor Henk van Gurp (co-auteur van Het Insectenkookboek 2012), deed inspiratie op en dook er verder in.
Hierdoor is BUGMAN gelanceerd.
Ik kijk ernaar uit om deze duurzame eiwit en passie met zowel jullie als de wereld te delen!
Insect Food Rocks! Let´s Flip the Piramid!
Ferdy Molenaar
Wat wij doen
DE MISSIE # VAN BEAH! NAAR YEAH! BUGMAN heeft een heldere missie: het omkeren van de eiwit voedselpiramide. De missie is om mensen bewust te maken van de voordelen van insecteneiwit en zo de acceptatie van de humane consumptie van insecten in Nederland te vergroten. Inspiratiesessies, kookworkshops, zakelijk, spreken, educatie.
MENU

Contact
Bugman
Arnhem – Nijmegen, The Netherlands
buzz@bugman.nl
KVK: 81954417
BTW: NL003629483B58